Logotypy programu Pomoc techniczna, Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej oraz flaga Unii Europejskiej

Bezpieczeństwo wody w czasie pandemii koronawirusa

3 kwietnia 2020 r.

Konsekwencje pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 są odczuwalne na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała najnowsze wytyczne bezpieczeństwa związanego ze spożyciem wody w kontekście ewentualnego skażenia jej koronawirusem. Według WHO nie ma żadnych dowodów na przeżycie wirusa SARS-Cov-2 w wodzie pitnej, a proces dezynfekcji wody zapewnia szybką inaktywację (utratę aktywności) wirusa COVID-19.

Koronawirusy są odpowiedzialne za 10–20% wszystkich przeziębień i tzw. „infekcji grypowych”. Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, charakteryzują się one niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody, takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru. Ponadto wirusy tego rodzaju, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji (proces polegający na destabilizacji cząsteczek koloidalnych powodowany poprzez dodatek chemicznych odczynników nazywanych koagulantami). Tego typu procesy stosują zakłady uzdatniania wody w Polsce, o czym informują w komunikatach przedstawionych na swoich stronach internetowych.
 
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, dostarczana przez system zbiorowego zaopatrzenia w wodę, jest bezpieczna zarówno do spożycia, jak i celów gospodarczych.
 
Koronawirus SARS-CoV-2, wywołujący COVID-19, podobnie jak wiele innych wirusów, może występować w ściekach. Standardowe metody dezynfekcji nieczystości wystarczą, aby wyeliminować wirusa.

Ścieki komunalne, ze względu na to, że powstają w gospodarstwach domowych, obiektach użyteczności publicznej, szpitalach, szkołach, sklepach, obiektach usługowych itd., niosą ze sobą miliony wirusów, bakterii, pasożytów, substancji toksycznych, trujących. Jest to dla operatorów systemów kanalizacyjnych codziennością, dlatego pracownicy stosują odpowiednie środki ochronne. Każdy wirus obecny w ściekach jest w znacznym stopniu usuwany przez oczyszczanie ścieków. Procedury dezynfekcyjne oraz chlorowanie, standardowo stosowane w oczyszczalniach ścieków, wystarczą, aby wyeliminować wirusa.
 
Dodatkowe informacje również tutaj:

Zdjęcie: Pixaby
 
Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności.
OK